Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 



A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.





Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 

Hírek

Váll. összefogás és érdekképviseleti siker: törvénymódosítás

A Magyar Közlöny 2009. március 10-én megjelent 28. számában kihirdetésre került az egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2009. évi V. törvény. A törvény a korábbi hírlevélben ismertetett rendelkezéseket tartalmazza, azaz a házipénztárra vonatkozó mérték emelése 1,2%-ról 2%-ra már 2009. január 1-jétől alkalmazható, a 250.000,-Ft-os készpénzfizetési korlát szabályozásánál a törvény a kihirdetést követő 3. napon hatályba lépett, ugyanakkor a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény 110.§-ának (10) bekezdését 2009. május 1-től kell alkalmazni (napi helyett havi standolás…). A vendéglátó vállalkozó – április 30-ig - az alkoholtermékekre elkészíti üzletének a készlet megállapításának gyakoriságát legalább havi rendszerességgel rögzítő alkoholtermék készletforgalmi szabályzatát, és az abban foglaltak szerint az alkoholtermékek forgalmára az adatokat külön nyilvántartja. Az előírt nyilvántartások vezetésére, az adatszolgáltatás tartalmára, módjára és technikai feltételeire, a bizonylatok kiállítására és az alkoholtermék – készletforgalmi a szabályzatra vonatkozó részletes szabályokat pénzügyminiszteri rendelet fogja szabályozni. A fentiek alapján május 1-ig napi standolási kötelezettség május 1-től havi standolási kötelezettség van, de a törvény azt is kimondja, hogy február 1. és május 1. között a napi nyilvántartás kötelezettségének megsértése miatt nincs helye mulasztási bírság kiszabásának, illetve amennyiben már létezik mulasztási bírság kiszabását elrendelő határozat, azt 60 napon belül saját hatáskörben az elrendelő szervezet visszavonja, vagy a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti, és a már teljesített bírság összegét az adózónak visszatérítik. A fentiek alapján a jogszabály és a mulasztási bírság kiszabásának tiltásából az következik, hogy amennyiben a napi standolási kötelezettségnek nem tesznek eleget, velük szemben bírság nincs, ezért de facto a napi nyilvántartás nem kell vezetni. A május 1-i hatályba lépésig a KISOSZ a pénzügyi szaktárcával egyeztet arról, hogy a szabályzat a havi mérésre hogyan nézzen ki, és akkor a Tagok részére fogunk tudni adni egy rövid alkoholtermék készletfogalmi szabályzatot. (szezonálisan működő üzleteknél érdemes várni április hónap közepéig, vagy az üzlet nyitásáig és addigra rendelkezésre áll a készletforgalmi nyilvántartás egyeztetett, végleges mintája) A KISOSZ Tagok számára – elektronikus vagy postai úton a Kereskedelmi Élet című havi lapban elhelyezve - tájékoztatásul részletes áttanulmányozásra megküldjük a fent hivatkozott 2009. évi V. törvény teljes szövegét.

2009-03-12

további híreink
 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem