Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.

Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 

Hírek

Turisztikai " gyorsértékelés"

Siófokon eredményesen megtartottuk a KISOSZ vállalkozói fórumát és azt követően a sajtótájékoztatót. Ezúton is megköszönöm Tagjaink közül azoknak, akik időt fordítottak a közös munkára és részt vettek a fórumon és vállalták a sajtóban a közszereplést. Ilyen vállalkozói szakmai rendezvényen van elsősorban lehetőségünk, hogy a széles közvélemény és a jogszabály előkészítők, jogalkotók számára információkat juttassunk el a kereskedelem és a vendéglátás területén működő mikro- és kisvállalkozások helyzetéről és a munkánkat nehezítő körülményekről, valamint céljainkról.   

A szakmai érdekképviseleti rendezvényen elhangzottakról az írott és az elektronikus sajtó széles körben beszámolt, melyek közül néhányat – a teljesség igénye nélkül - megküldök elolvasásra, megtekintésre:           

Turizmus- vendéglátás-Balaton
KISOSZ: csökkent a Balaton parti vendéglők forgalma - MTI 2020. szeptember 3., csütörtök 16:44

„Siófok, 2020. szeptember 3., csütörtök (MTI) - Nehezen indult a balatoni szezon, de július végén és augusztusban kimondottan erős volt a forgalom, a tavasztól nyitva lévő vendéglátósok árbevétele a szezonban 60-80 százaléka lett a tavalyinak - hangzott el a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) somogyi szervezetének vállalkozói fórumán csütörtökön Siófokon.

A járvány miatt a kereskedelmi és vendéglátó üzletet működtető mikro-, és kisvállalkozók meghatározó részének csökkent a forgalma az előző évhez képest. Akadtak, akik ki se nyitottak, de olyanok is, akik elérték, meghaladták a tavalyi forgalmuk szintjét - mondta Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi szervezetének társelnöke, a tapasztalatokat összegezve.
Kiemelte azt is: problémát jelentett, hogy a tagjaik nem tudtak semmiféle állami támogatást igénybe venni.  A 230 somogyi, ebből 160 dél-balatoni vendéglátó és kereskedő kisvállalkozást összefogó szervezet tagságának visszajelzései szerint az idei balatoni turisztikai főszezonban javult a szakképzett munkaerő aránya a külföldről hazatért munkavállalóknak köszönhetően.  A nyár második felében az olykor a tavalyit is felülmúló vendégforgalom miatt helyenként kapacitásgondokkal küzdöttek, illetve a vendéglősök egy része a távolságtartási szabályok miatt nem tudott profitálni a helyzetből.

Gondot okozott a vendéglősök számára, hogy az elvitelre kért ételekre más áfa-tartalom vonatkozik, mint a helyben fogyasztottakra. "A bonyolult szabályozást módosítani kellene, más országokhoz hasonlóan egységes áfa-kulcs alkalmazásával" - summázta az igényt Kertész Rezső.
A fórumon elhangzottak szerint az üzletek több mint felében biztosított volt, és jelentősen nőtt a SZÉP Kártyával történő fizetés. A vállalkozók sérelmezték, hogy tavaly 1,5-ről 3,6 százalékra nőtt a kártyaforgalom jutaléka.

A fórumon megjelentek közül többen kifogásolták a balatoni árakról megjelent "fals" híreket. A társelnök úgy fogalmazott: "a szakmában dolgozó vállalkozók vitatják, hogy a balatoni árak nagyon megnőttek, főleg ahhoz képest, hogy az alapanyagok árai átlagosan 5-10 százalékkal, a zöldségek, gyümölcsök esetében olykor 40-100 százalékkal is emelkedtek".  Hozzátette, a tó déli partján minden településen volt olyan vendéglátós, aki 1200-1500 forintért kínált napi menüt, és több üzletben 500-550 forintért árulták a sima lángost, 300 forintért a fagylaltot gombóconként.

Az ellenőrzésekről szólva Kertész Rezső kifogásolta, hogy évek óta hiába kezdeményezi az érdekképviselet, módosítsák az online pénztárgépekre vonatkozó szabályozást, amely szerintük túlzottan szigorúan ítéli meg az eltérést záráskor kasszában található és a rögzített összeg között. Ezért 12 vagy 30 napra bezárható egy-egy üzlet - ami egy balatoni üzletnél csődöt is eredményezhet -, akkor is, ha a nyugtaadási kötelezettségnek eleget tettek  - tette hozzá. 

Beszélt arról is, a vállalkozók tartanak attól, hogy a várható infláció miatt a jövő évi minimálbér, illetve garantált bérminimum összege olyan magas lehet, amit a mikro-, és kisvállalkozók egy része már nem tud kigazdálkodni.”

 

 

Nem igaz, hogy elszálltak az árak a balatoni vendéglőkben - mondták a KISOSZ fórumán – 168ora.hu- 2020.09.03.

https://168ora.hu/itthon/kisosz-baleaton-arak-vendeglatas-dragasag-190396

A Kisosz szerint nem igaz, hogy elszálltak az árak a balatoni vendéglőkben - Voltak, akik ki se nyitottak, de olyanok is, akik elérték, meghaladták a tavalyi forgalmukat. - hvg.hu - 2020.09.03.

https://hvg.hu/kkv/20200903_kisosz_balaton_vendeglo_arak?s=hk

Csökkent a balatonparti vendéglők forgalma(mti) - hirbalaton.hu - 2020.09.03.

https://www.hirbalaton.hu/csokkent-a-balatonparti-vendeglok-forgalmamti/#more-62827

KISOSZ: csökkent a balatonparti vendéglők forgalma – turizmus.hu – 2020.09.03.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/kisosz-csokkent-a-balatonparti-vendeglok-forgalma-1171511

Kapos Tv Híradó – 2020.09.03 ( 4 perc 30-tól)

A koronavírus-járvány ellenére is átlagos szezont zártak a balatoni kereskedők és vendéglátósok. Ez az augusztusi forgalomnak és a belföldi turistáknak köszönhető.

http://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2020-09-03/hirado_2020_szeptember_3_csutortok.html

 

A turisztikai szezonnak még nincs vége, az érdekképvislet részéről bízunk abban, hogy jó idő és nagy forgalom várható szeptember, október hónapban is....2020-09-29

további híreink
 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem