Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 



A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.





Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 

Hírek

Eredményesen zárult a II. Somogyi Borszemle Kaposvárott

KISOSZ célkitűzése, hogy a somogyi kiskereskedők és vendéglátósok közül minél többen kínáljanak üzletükben jó minőségű somogyi bort.

Somogyi hírlap tudósítása:

Somogy legjobb nedűit mutatták be a bormustrán

A kiemelkedő évjárat ellenére nem túl jó a hangulat a borászok között, mert nyomottak az árak, és bár az idén 20-30 százalékkal több termett, mint amire számítottak, de ennek a plusznak az eladása nehéz, hiszen a piac telített - hangzott el a szőlőtermesztők és bortermelők szakmai konferenciáján a Vármegyeházán.

A somogyi borstratégia jegyében két sikeres borfesztivált tartottak, és a második szakmai szimpóziumot szervezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Somogy Megyei Önkormányzat. A megjelenteket Biró Norbert, a megyei önkormányzat elnöke köszöntötte.

- Az idei év feszített volt, mert korán indult a szezon, a nagy nyári melegben - mondta a balatonboglári Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. - Ez komoly kihívás volt a borászatoknak a csökkenő munkaerő miatt és a hűtőkapacitás terén is. Jó év volt az idei, mert országosan kiemelkedő a szőlő mennyisége, és a jó minőségben is bízom.

A remek termés ellenére a legnagyobb hibát azzal követhetik el a borászok, ha rosszul értékelik és pozicionálják a termékeiket, fűzte hozzá. Nem lehet hátradőlni abban bízva, hogy fejlődik a borkultúra. Ugyanis a sok reklám ellenére soha ilyen alacsony nem volt a borfogyasztás az országban: 23 liter fejenként egy évben. Légli Ottó tapasztalata szerint akad olyan vendéglő Somogyban, ahol nem is tartanak bort. Tehát van még hová fejlődni.

Évtizedekre megoldaná a dél-balatoni borvidék gondját az az exportra orientált feldolgozó üzem, amely Látrány és Rádpuszta közelében épülhetne meg a jövőben, hangsúlyozta Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke. Ígéretes tárgyalások történtek a közelmúltban egy borkereskedő céggel, amely együttműködő partnerként a 10-12 milliárd forintos nagyberuházás önerejét biztosíthatná. Az országban még 4-5 ilyen, 1000-1500 hektár szőlő feldolgozására alkalmas, XXI. századi feldolgozóra lenne szükség, ami előremozdítaná a magyar boraszatot. A konferencián Légli Ottó kiemelte az öngondoskodás fontosságát, hiszen szerinte hosszú távon az a borászat marad fenn, amelyik támogatás nélkül is megáll a lábán.

A legjobb borokat mustrálták

Felvonultatták a megyében készült legjobb borokat. Tizennégy vezető somogyi borász hozta el a nedűit a Vármegyeházán tartott somogyi bormustrára, ahol 90 bort mutattak be a nagyközönségnek. A borászok átlagosan öt bort tettek le az asztalra, közöttük díjnyerteseket. A borok negyede idei évjáratú volt. A bormustrát kiegészítve sajtokat, sonkát és pékárut is kínáltak a vendégeknek.

Tízmilliárdra pályázhatnak a borászok

Jó hírrel érkezett a konferenciára Viski József, az agrár-és vidékfejlesztésért felelős, államtitkár-helyettes. Előadásában elmondta: a kormány újranyitja a borászati pályázatokat. Az élelmiszeripari vállalkozások és borászoknak közösen egy 50 milliárd forintos keretből igényelhetnek támogatást. Ebből 10 milliárd jut a borászatnak. Lehetőség lesz a fejlesztésére, új eszközök, palackozók tárolók beszerzésére, és energiahatékonyságot segítő beruházásokra. Ezzel a környezeti terhelést és a saját rezsijüket is csökkenthetik. Február óta támogatást nyújthatnak borszőlő ültetvények telepítésére is. Az unióban korábban inkább a kivágást támogatták, de egy új szabályozással ismét mód van a telepítésre. Hazánk volt az első tagállam, amely megragadta a lehetőséget. Egy négymilliárd forintos keretről döntenek az év végén.

Forrás: Somogyi hírlap 2018. november 07.

Rendezvényről készült fényképek:

Somogy Megyei Önkormányzat facebook oldala ( 22 fénykép)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2128053720548579&set=a.2128053603881924&type=3&theater

 



2018-11-12

további híreink
 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem