Hírek Eredményesen zárult a II. Somogyi Borszemle Kaposvárott
KISOSZ célkitűzése, hogy a somogyi kiskereskedők és vendéglátósok közül minél többen kínáljanak üzletükben jó minőségű somogyi bort.
Somogyi hírlap tudósítása:
Somogy legjobb nedűit mutatták be a bormustrán
A kiemelkedő évjárat ellenére nem túl jó a hangulat a borászok között, mert nyomottak az árak, és bár az idén 20-30 százalékkal több termett, mint amire számítottak, de ennek a plusznak az eladása nehéz, hiszen a piac telített - hangzott el a szőlőtermesztők és bortermelők szakmai konferenciáján a Vármegyeházán.
A somogyi borstratégia jegyében két sikeres borfesztivált tartottak, és a második szakmai szimpóziumot szervezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Somogy Megyei Önkormányzat. A megjelenteket Biró Norbert, a megyei önkormányzat elnöke köszöntötte.
- Az idei év feszített volt, mert korán indult a szezon, a nagy nyári melegben - mondta a balatonboglári Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. - Ez komoly kihívás volt a borászatoknak a csökkenő munkaerő miatt és a hűtőkapacitás terén is. Jó év volt az idei, mert országosan kiemelkedő a szőlő mennyisége, és a jó minőségben is bízom.
A remek termés ellenére a legnagyobb hibát azzal követhetik el a borászok, ha rosszul értékelik és pozicionálják a termékeiket, fűzte hozzá. Nem lehet hátradőlni abban bízva, hogy fejlődik a borkultúra. Ugyanis a sok reklám ellenére soha ilyen alacsony nem volt a borfogyasztás az országban: 23 liter fejenként egy évben. Légli Ottó tapasztalata szerint akad olyan vendéglő Somogyban, ahol nem is tartanak bort. Tehát van még hová fejlődni.
Évtizedekre megoldaná a dél-balatoni borvidék gondját az az exportra orientált feldolgozó üzem, amely Látrány és Rádpuszta közelében épülhetne meg a jövőben, hangsúlyozta Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke. Ígéretes tárgyalások történtek a közelmúltban egy borkereskedő céggel, amely együttműködő partnerként a 10-12 milliárd forintos nagyberuházás önerejét biztosíthatná. Az országban még 4-5 ilyen, 1000-1500 hektár szőlő feldolgozására alkalmas, XXI. századi feldolgozóra lenne szükség, ami előremozdítaná a magyar boraszatot. A konferencián Légli Ottó kiemelte az öngondoskodás fontosságát, hiszen szerinte hosszú távon az a borászat marad fenn, amelyik támogatás nélkül is megáll a lábán.
A legjobb borokat mustrálták
Felvonultatták a megyében készült legjobb borokat. Tizennégy vezető somogyi borász hozta el a nedűit a Vármegyeházán tartott somogyi bormustrára, ahol 90 bort mutattak be a nagyközönségnek. A borászok átlagosan öt bort tettek le az asztalra, közöttük díjnyerteseket. A borok negyede idei évjáratú volt. A bormustrát kiegészítve sajtokat, sonkát és pékárut is kínáltak a vendégeknek.
Tízmilliárdra pályázhatnak a borászok
Jó hírrel érkezett a konferenciára Viski József, az agrár-és vidékfejlesztésért felelős, államtitkár-helyettes. Előadásában elmondta: a kormány újranyitja a borászati pályázatokat. Az élelmiszeripari vállalkozások és borászoknak közösen egy 50 milliárd forintos keretből igényelhetnek támogatást. Ebből 10 milliárd jut a borászatnak. Lehetőség lesz a fejlesztésére, új eszközök, palackozók tárolók beszerzésére, és energiahatékonyságot segítő beruházásokra. Ezzel a környezeti terhelést és a saját rezsijüket is csökkenthetik. Február óta támogatást nyújthatnak borszőlő ültetvények telepítésére is. Az unióban korábban inkább a kivágást támogatták, de egy új szabályozással ismét mód van a telepítésre. Hazánk volt az első tagállam, amely megragadta a lehetőséget. Egy négymilliárd forintos keretről döntenek az év végén.
Forrás: Somogyi hírlap 2018. november 07.
Rendezvényről készült fényképek:
Somogy Megyei Önkormányzat facebook oldala ( 22 fénykép)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2128053720548579&set=a.2128053603881924&type=3&theater
2018-11-12 további híreink |