Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 



A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.





Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 

Hírek

Turisztikai szezonindító vállalkozói fórum

Egyesületünk június 5-én sikeresen megtartotta a megyei szintű vállalkozói fórumot, mely egyúttal a nyári turisztikai szezon indítását és arra történő felkészítést szolgálta. A korábban meghirdetett előadók ( NAV, Kormányhivatal. stb.) tartottak a vállalkozók számára érdekes és tartalmas tájékoztatókat, valamint válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

Vállalkozói fórumról több újságcikk és tudósítás jelent meg a megyei és az országos médiában, melyek közül néhányat kiemelünk:

Felkészültek a korai szezonkezdésre a parti kisvállalkozók

2018.06.05.- sonline.hu

Megtartotta szokásos turisztikai szezonindító összejövetelét a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete.

A KISOSZ 28 éve elmaradhatatlan nyárindító eseményére ezúttal is Balatonszárszón került sor mintegy hatvan déli parti kereskedő és vendéglátós részvételével, akik a foglalkoztatás- és munkaügy vagy épp a nyáron várható ellenőrzések kapcsán is hasznos információkat kaphattak többek között a Kormányhivatal, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaitól. Kertész Rezső, a KISOSZ ügyvezető társelnöke elmondta: a fórumon az egyik központi téma a munkaerő-piaci helyzet volt. – A kisvállalkozásainknak gondot jelent a bérek kitermelése, egyre magasabb fizetéseket kérnek a munkavállalók. Problémát okoz ugyanakkor az is, hogy a családi- és mikrovállalkozásoknál kevesebb pénz jut fejlesztésekre, az üzletek karbantartására. Ebben is jó lenne, ha változna a helyzet, akár támogatások vagy pályázatok révén – magyarázta a fórumot követően Kertész Rezső. Az ügyvezető társelnök a vállalkozói igényekre hivatkozva arról is beszélt, hogy a munkavállalói bérigényeket figyelembe véve szükségesnek tartanák a közterhek csökkentését, a járulékok kifizetése ugyanis számos déli parti kereskedőnek és vendéglátósnak megterhelő.

Hazacsábítanának külföldről

Súlyos munkaerőhiány, növekvő bérigények, változatlan közterhek: a jelenlegi helyzetet a balatoni vállalkozók a nyitvatartási idők szűkítésével próbálják orvosolni, ami azonban nem egyeztethető össze a turisztikai törekvésekkel. Ugyanígy megoldást kellene találni a külföldön dolgozók hazacsábítására.
Kertész Rezső, a KISOSZ ügyvezető társelnöke azt mondta: tagjaik közül sokan az 1970-es vagy a 80-as, 90-es években nyitottak üzletet a déli parton, de többen a koruk miatt is az eladásban, bérbeadásban gondolkodnak.
– Ezért kellene egy olyan, az állam által támogatott konstrukciót kitalálni, ami ösztönözné a külföldön dolgozókat, hogy itthon kezdjenek vállalkozói, üzleti tevékenységbe – hangsúlyozta a társelnök.

 

Rendkívül nehéz a szezonkezdés a Balatonnál

2018. 06. 06. 00:20- profitline.hu

Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerő hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok - számoltak be dél-balatoni kisvállalkozók egy balatonszárszói fórumon kedden.

A Kisosz (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) szezonindító rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, a legnagyobb probléma a térségben a munkaerő hiánya. Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások - tette hozzá.   
Beszámolója szerint a szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással. Vannak azonban olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik bezárnak - közölte.
Kertész Rezső elmondta, idős az egyéni vállalakozói kör a térségben, ezért szükség lenne generációváltásra. Úgy vélte, ehhez, a fejlesztésekhez, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek.
A tervezett garantált bérminimum, illetve minimálbér emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégkör egy részének elvesztésével jár. "Sokat segítene, ha a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig" - fogalmazott.
 A munkaerőhiányról egy üzletét részben felszámoló fonyódi vállalkozó elmondta: "annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el". 
Borsi András siófoki vállalkozó úgy látja, megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért, de megindult a fiatalok hazatérése is külföldről. "Elrugaszkodtak a bérek, drága mutatvány lesz az idei szezon, ami az éttermi árakra is kihat" - summázta a helyzetet.   
Egy másik, neve mellőzését kérő siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény. A bérek alakulásáról kifejtette, a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot.   
A helyi munkaerő-piaci helyzetet jól tükrözi, hogy a Kisosz az idén először kérte fel a 3 illetékes dél-balatoni járási hivatalt, küldjön álláskeresőket a balatonszárszói fórumára, ahol sok munkaadó volt jelen. Mindössze egy érdeklődő érkezett, aki egészségi okokból nem vállalt munkát.

( a tudósítás forrása az MTI által közzétett sajtóközlemény)

 

 

Kapos Tv Híradó riportja a KISOSZ balatonszárszói vállalkozó fórumáról- kapostv.hu- 2018.06.05. ( 3.15 perctől)http://kapos.hu/videok/kapospont_hirmusor/2018-06-05/hirado_2018_junius_5_kedd.html

 

 

 

 

 



2018-06-15

további híreink
 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem