Szakmai Egyesületünk a megyében működő kereskedelmi és vendéglátó üzletkörű vállalkozások részére a működésükkel összefüggő tanácsadási, érdekképviseleti, és felnőttképzési szolgáltatást nyújt.


részletek
 



A KISOSZ minő-ségpolitikájának alapja, egyben a Megyei egyesület szlogenje:

"Legjobban védett vállalkozó a tájékozott vállalkozó!"

Ennek megfelelően két fő alap tevékenységünket az érdekképviseleti tevékenységet, tanácsadást és az iskolarendszeren kívüli szakképzési tevékenységet a lehető legjobb minőséggel, minél szélesebb kör kiszolgálásával valósítjuk meg.





Főoldal   Sitemap   Nyomtatás   Kapcsolat
 

Hírek

Első Somogyi Borszemle

Első alkalommal rendeztek borszemlét a Vármegyeházán- kaposvarmost.hu

Tizenhárom dél-balatoni borászat mutatkozott be kereskedők, vendéglátósok valamint a média képviselői előtt kedden délután a kaposvári Vármegyeháza Dísztermében. Az I. Somogyi Borszemle újabb eleme volt a somogyi szőlő és bor népszerűsítését célzó borstratégia kialakításának.

A borstratégiában eddig is kiválóan együttműködő Somogy Megyei Önkormányzat és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezete tovább folytatta a közös gondolkodást, s ezúttal a dél-balatoni borok népszerűsítésére kereskedőknek, vendéglátósoknak és a médiának szerveztek I. Somogyi Borszemle néven egy új teljesen eseményt.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az eseményt megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egy éve kezdődött, somogyi borászat támogatását, népszerűsítését célzó borstratégia kialakítása újabb fejezetére azért volt szükség, mert a kaposvári és somogyi üzletekben még mindig kevésben lehet találkozni dél-balatoni borokkal, a többi borvidék jelentősebb mértékben képviselteti magát. Ezért is elengedhetetlen, hogy közelebb hozzák egymáshoz a borászatokat és a kereskedelemben, gasztronómiában érdekelt feleket.

Gombos Sándor az agrárkamara somogyi elnöke sikeresnek ítélte a borstratégia kezdete óta eltelt időszakot, ám itt még nem állhatnak meg. További feladatként jelölte meg a tervezés alatt álló feldolgozó üzem megvalósítását, mely nagymértékben hozzájárulhat a dél-balatoni borászatok jövőbeni sikeréhez.

Az I. Somogyi Borszemle céljával összhangban új szereplőt is bevontak a szervezésbe. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) segítségével szólították meg Kaposvár és megyénk vendéglátósait, kereskedőit.

Kertész Rezső, a KISOSZ somogyi társelnöke szintén sikeresnek ítélte a kezdeményezést, ugyanis felméréseik szerint a borstratégia elindítása óta jelentősen megnőtt a dél-balatoni borok jelenléte a vendéglátásban. Véleménye szerint a balatoni szezon kezdete előtt hasonló jellegű rendezvényt kellene tartani a tó partján működő vendéglátóipari egységek számára is.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a somogyi szőlőtermelés többezer éves múltját, kiemelve megyecímerünket, melynek központi helyén egy szőlőfürtöt tartó kar szimbolizálta ezt a különös kincset. A rendezvény fontosságát a gazdaság szempontjából kiemelt fontosságúnak nevezte, kiemelve: az ágazat sikere hozzájárulhat megyénk és az ország gazdaságának sikeréhez.
Az I. Somogyi Borszemlén 13 dél-balatoni borászat mutatta be 70, 2012 és 2017 közötti évjáratú borát, emellett sajt- és sonkakülönlegességeket is kínáltak az érdeklődőknek.

Eredményes a borstratégia: szemlén sorakoztak a somogyi nedűk -sonline.hu

A Somogy Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Somogy Megyei Képviselete közös szervezésében összehozták a keresletet a kínálattal, hiszen borászatok és vendéglátósok találkoztak az I. Somogyi Borszemlén.

Egy éve élesedett a somogyi borstratégia, amelynek célja az ágazat ismeretségének növelése. Ennek első állomása volt a nyáron megrendezett I. Somogyi Borfesztivál, s a következő lépés a Borszemle. - Megyeszerte és Kaposváron is kicsi az éttermek választéka balatoni borokból - mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. - Ezzel a rendezvénnyel az a célunk, hogy a borászok személyesen találkozhassanak a gasztronómia képviselőivel.

A szervezők abban bíznak: a személyes kapcsolatok által gyümölcsöző üzletek köttethetnek, tette hozzá a közgyűlési elnök.
Nekem szilárd meggyőződésem, hogy nem ismerik igazán a somogyiak a dél-balatoni borokat - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke. - Egy fontos marketing kampányt kezdtünk el a nyáron, reméljük a nap végén minden borász elégedetten távozik.

Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke kiemelte: a somogyi borstratégia jelentős eredményeket hozott. - A felméréseink szerint már az idei nyáron a hozzánk tartozó vendéglátósok ötven százaléka foglalkozik somogyi borral.
Így Makkos Péter, fonyódi étterem-tulajdonos is fontosnak tartja, hogy helyi bort is rendelhessen a vendég. - Ma már a bőség zavara nálunk a balatoni borokból - mondta el kérdésünkre Makkos Péter. - Nehéz helyzetben vagyok, mert sok borászt személyesen is jól ismerek, ám az itallapunk véges.

A Légli Szőlőbirtok harminc éve az elsőként alakult a Balatonboglári Borvidéken. Légli Ottó kérdésünkre elmondta: lokálpatriótaként sokszor nehezen élte meg, hogy a boraik Győrben, Kecskeméten ismertebbek, mint Kaposváron. - Ezzel bizonyosan a környéken dolgozó kollégák is egyetértenek - fogalmazott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. - Azzal is tisztában kell lenni, hogy ha feldolgozatlanul kerül ki a szőlő a borvidékről, az nem fogja tudni eltartani a borászatokat.

Az ország borvidékeit megvizsgálva a balatonboglári az egyik, ahol ilyen magas arányban alapanyagként kerül ki a szőlő, tette hozzá a balatonboglári borász.
Erre jelenthet megoldást a somogyi borfeldolgozó megépítése, amely jelenleg a tervezés utolsó fázisában van, számolt be róla Gombos Sándor az első Somogyi Borszemlén.

 

 

 



2017-11-20

további híreink
 
Főoldal Tanfolyamok Tanácsadás Csatlakozzon hozzánk Elérhetőségek Adatvédelem